Hoe een lenteschoonmaak houden

Je merkt dat het buiten weer mooier weer begint te worden, vogeltjes fluiten, bloemen beginnen te bloeien… Heerlijk gevoel, tot je uit het raam kijkt en ziet dat je ramen eigenlijk gezeemd moeten worden en zo veel meer. Dit jaar heb ik een lente schoonmaak gehouden om toch een lekkere start voor de lente en de zomer te hebben. Hieronder mijn tips voor de lenteschoonmaak.

Kamer voor kamer

Voor elke kamer heb ik een eigen to-do list opgesteld. Voor de kamer van de kids betekent het met name uitzoeken van de kleding en schoenen. In de woonkamer vooral de meubels van de plekken afhalen en zorgen dat alles weer een vochtige beurt krijgt.

Onlangs heb ik in de kamer van mijn dochtertje alle speelgoed uitgezocht, wat incompleet of kapot was heb ik ook meteen weggegooid. Het speelgoed uit haar keukentje bij elkaar gezocht en in een aparte mand gedaan. In de woonkamer wilde ik weer wat nieuws qua accessoires. Heb nieuwe kussenhoezen gekocht en wat deco voor in de woonkamer (voor zover dat kids-handjes-proof is).

Uitzoeken en weggooien

Een groot gedeelte van je lenteschoonmaak is uitzoekwerk. Wat kan weg en wat wil je bewaren? Mijn moeder is altijd een echte verzamelaar geweest, kon moeilijk dingen weggooien en zag vaak een tweede leven in spullen die eigenlijk allang weggedaan hadden moeten worden. Ik heb besloten dat niet te doen, gewoonweg omdat ik daar de ruimte niet voor heb. Uitzoeken en wegdoen van rommel geeft me ook het gevoel van een frisse start van nieuw seizoen. In principe geldt voor elk item een van de volgende keuzes:

  • Gooi ik het weg? Dit geldt eigenlijk voor spullen waar je eigenlijk niks meer mee kan. Deze spullen zijn inmiddels zo verouderd of kapot dat het ook niet waard is om deze bijvoorbeeld op Marktplaats te zeggen. Deze hebben maar 1 doel: de afvalbak!
  • Geef of verkoop ik het aan iemand? Is er nog een tweede leven mogelijk? Dan zou ik het zeker overwegen om het op Marktplaats te zetten.
  • Opbergen? Dit geldt met name voor spullen die je niet dagelijks nodig hebt. Winterkleding bijvoorbeeld.
  • Een plek geven? Dit moet je kleinste categorie zijn. Deze spullen heb je regelmatig nodig. Merk je dat je voor deze spullen eigenlijk geen plek hebt, vraag jezelf dan af of je het wel echt nodig hebt.

Betrek je gezin erbij

Mocht je hulp nodig hebben, schroom dan niet om je gezin erbij betrekken. Alle beetjes hulp die je mee hebt is mooi meegenomen. Maak er een gezamenlijke activiteit van, zet muziek aan en beloon ze aan het einde van de dag als jullie klaar zijn!

Pak de seizoensklussen aan

Er zijn een aantal klussen die gedaan moeten worden voor een bepaalde seizoen. Wacht niet tot de eerste warme zomerdag voordat je je loungeset gaat luchten. Moet je barbecue gedaan worden? Doe dat dan nu, zodat je hem ook kan gebruiken op het moment dat een barbecue plant.

Nieuwe schoonmaakproducten

Voorheen was ik geneigd om voor elke schoonmaakbeurt nieuwe schoonmaakproducten te kopen met als resultaat dat mijn kast met schoonmaakspullen bomvol staat en eigenlijk voor mee rommel zorgt. Ik heb mezelf voorgenomen dat ik nu eerst alles moet opmaken voor ik nieuwe koop.

Ben je klaar.. hou het bij

Als je eindelijk klaar bent, probeer dan een routine thuis aan te houden. Wat voor mij werkt is dagelijks een paar keer per dag een 15 minuten timer aanzetten. In deze 15 minuten ren ik zowat door het huis om alles aan kant te maken. De bedden luchten, wasje aanzetten, vaatwasser vullen, speelgoed opruimen, vochtig afnemen zijn allemaal taken die je in die 15 minuten prima kan doen.